torsdag 6 maj 2010

Theofilos

Theofilos var en kejsare som härskade i det östromerska riket (senare bysantiska riket.) Han var son till den forne regenten Mikael II som var kung i Frygien (område som ligger i Mindre Asien i bl.a. Vår tids Turkiet.)

Theofilos blev bysantisk kejsare år 829 vid 16 års ålder.

Theofilos var bl.a. En ikonoklasm (bildförstörare) som förstörde religiösa bilder. Under Theofilos tid vid makten utkämpade hans bysantiska styrkor flera strider mot kalifen (den arabiske härskaren) El-Mutasim av Bagdad.

År 837 lyckades han ta kontrollen i städerna Samosata (forntida stad i Turkiet som ligger där den nuvarande staden Samsat ligger) och Zapetra. Däremot lyckades inte Theofilos att behålla makten i staden Amorion som en gång varit den viktigaste staden i Frygien då han förlorade denna år 838 eftersom han själv samtidigt förlorat en strid i slaget vid en forntida stad som hette Dasymon.

Som person brukar man beskriva Theofilos på olika sätt men något som de flesta bedömarna av honom är överens om är att erkänna att han lyckades med att bl.a. Se till så att alla hans undersåtar behandlades rättvist. Han försökte också förhindra att hans högre tjänste (ämbets)män utövade olika former av utpressning mot den vanliga befolkningen i hans rike och trots att Theofilos soldater vid flera tillfällen stred mot olika fiendemakter så klarade sig han själv och hans östromerska (senare bysantiska rike) väldigt bra ekonomiskt.

Man beskriver också regenten som en välutbildad och konstuppskattande person. Theofilos dog år 842.

Han blev bara 29 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar