tisdag 11 maj 2010

Eusmilus

Eusmilus var ett sabeltandat kattdjur som kunde bli ungefär 2,5 meter långt och levde i våra dagars Frankrike och NordAmerika under tidsepoken Oligocen för mellan 23-35 miljoner år sedan.

Denna best, var förmodligen det största sabeltandande kattdjuret som levt på jorden.

Eusmilus var pg.a sin storlek mer långsam än bl.a. sin senare släkting kattdjuret Smilodon och därför tror forskare att detta djur levde av att döda stora, långsamma växtätande djur, men i takt som Eusmilus bytesdjur växte och blev större och snabbare så utvecklades också senare former av Eusmilus till snabbare kattdjur.

Forskare har också hittat en fossilskalle av den leopardliknande kattdjursarten Nimravus (falsk sabeltandad katt) där den fått ett rejält bett i sin panna av Eusmilus vassa sabeltänder.

Forskarna är i detta fall inte helt överens om detta var en vanlig strid mellan Nimravus och Eusmilus eller om Eusmilus faktiskt försökte döda det mindre kattdjuret för att ha det till middag.

En viktig skillnad som fanns mellan Eusmilus och dess andra sabeltandade kattsläktingar var att detta djur hade en lång svans.

Författare: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar