onsdag 19 maj 2010

Gustaf Tenggren

Gustaf Tenggren, var en svensk bildkonstnär (illustratör). Han föddes den 6 november i den västgötska lilla orten Magra 1896.

Under sin barndom, så växte Tenggren upp hos sin farfar Johan Teng. Detta berodde på att Gustafs pappa när Gustaf var mycket liten hade flyttat till Amerika. Som ung studerade Gustaf Tenggren vid en skola som hette Valands konstskola i Göteborg.

Senare kom Tenggren att efterträda konstnären John Bauer som illustratör till sagosamlingen Bland Tomtar och Troll 1916. Förutom detta bör nämnas att mellan 1936 och 1940 så var Gustaf Tenggren anställd hos självaste Walt Disney.

Hos Walt Disney blev Tenggren ateljéchef när bl.a. filmer som Bambi och Pinocchio skapades av Walt Disney och hans medarbetare. Gustaf Tenggren kom att påverka Disneys version av Pinocchio när det gällde att illustrera figurer som t.ex. dockmakaren Gepetto eftersom Gustaf Tenggren inspirerades mycket av sin egen farfar Johan Teng.

Även andra filmer som Disney gjorde som Gustaf Tenggren var med och arbetade på kom att påverkas av honom som t.ex. Bambi där Bambis problem med att hålla balansen på is var något som Gustaf Tenggren som barn själv varit med om.

Gustaf Tenggren dog i Maine i USA 1970 där han hade bott sedan 1920. Han blev 74 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar