tisdag 11 maj 2010

Art Babbitt

Art Babbitt(Arthur HaroldBabitskij)som han egentligen hette var en animatör som kom från USA. Han föddes den 8 oktober 1907 i staden Omaha som ligger i delstaten Nebraska.

Babbitt fick mängder med priser för arbete både som regissör och animatör men han är nog mest berömd för att ha skapat figuren Långben. Art startade sin karriär i New York på animatören Paul Terrys företagTerrytoons Studio.

På 1930-talet flyttade Art Babbitt från New York till storstaden Los Angeles, samtidigt som bl.a. sin gamle arbetskamrat Bill Tytla och började arbeta som animatör på Walt Disney Studios. Babbitts första viktiga arbete blev den berusade musen i kortfilmen The Country Cousin (Kusinen från Landet 1936).

Andra filmer och karaktärersom Art Babbitt skapat är bl.a. den onda drottningen i Snövit, Herr Stork i Disneyklassikern Dumbo och dockmakaren Gepetto i Disneyversionen av Collodis bok Pinocchio. Trots att Art fick en rejäl lön på Walt Disney Studios hade han, full förståelse för att hans mindre välbetalda medarbetare ville bilda en fackförening.

Pg.a. detta var Art Babbitt och Walt Disney för alltid ovänner (fiender). Efter att Art gick ur Disneys företags fackförening och istället gick med i karikatyrtecknarnas fack som hette ”Guild Local 852” blev Babbitt avskedad från Walt Disney Studios.

Detta blev efter en tid orsaken till att flera av Disneys andra animatörer gick ut i strejk och slutade med att Art Babbitt fick fungera som bl.a. förhandlare. Efter tjäntgöring i Amerikanska Marinkåren och diverse mindre jobb för andra företag återvände Art tillWalt Disney Studios 1991 efter att Walts brorson Roy E. Disney tagit kontakt med Art Babbitt och bett honom komma tillbaka.

Art Babbitt var gift 3 gånger under sitt liv bl.a. med en kvinna vid namn Marge Champion (dansmodell för Snövit och de sju dvärgarna) åren 1937-40 och med en kvinna som hette Dina Babbitt som hade överlevt efter förintelsen.

Art Babbitt dog den 4 mars 1992 efter att ha fått njursvikt. Art Babbitt blev 84 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar