måndag 17 maj 2010

Aleppo

Aleppo (Halab som staden heter på arabiska) ligger i den norra delen av Syrien och är huvudstad i en syrisk provins med samma namn, alltså Aleppo. I staden Aleppo bor det ca 2 181 061 människor.

Enligt traditionen så tävlar de syriska städerna Aleppo och Damaskus om vilken stad som den äldsta där det fortfarande bor människor. Den större delen av Aleppos stadsbefolkning är sunnimuslimskt troende araber men här finns också större minoritetsgrupper av folkslag som t.ex. kurder och armenier.

Något som också är värt att nämna är att i Aleppo stad finns den största gruppen kristna i hela MellanÖstern som mest ursprungligen kommer från en turkisk stad vid namn Urfa som fram till år 1915 i huvudsak var ett kristet område.

Den ursprungliga staden Aleppo tror man grundades av folkgruppen fenicerna men då hette staden Halab vilket den fortfarande gör på arabiska. Senare kom Aleppo att kallas Berea av Alexander den stores befälhavare Seleukos Niktor. 636 tog araber makten i staden och då fick den tillbaka sitt gamla namn Aleppo.

998-1117 var staden en del av det seldsjukiska sultanatet (riket) och vid två tillfällen år 1260 och år 1401 anföll mongoliska styrkor Aleppo. Senare blev staden en del av det egyptiska mamlukriket fram till år 1517 då det införlivades med Det Osmanska riket )våra dagars Turkiet).

Innan man hade funnit sjöpassagen till vår tids Indien var Aleppo också ett viktigt handelscentrum eftersom många europeiska kolonisatörer och köpmän kom till denna stad innan de fortsatte till Indien.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar