onsdag 12 maj 2010

Arnulf av Kärnten

Arnulf av Kärnten var en karolingisk kung som föddes år 850. Han var son till kung Karloman av Bayern och dennes älskarinna Liutswind. Arnnulf växte upp vid sin pappas hov vid orten Moosburg, Kärnten i nuvarande Österrike som Arnulf lyckats ta kontrollen i efter att ha besegrat områdets forne ledare, kejsaren Karl den tjocke och därför är det troligt att Arnulf från början var hertig i detta område.

Kung Arnulf var känd för att hellre kriga än sätta sig ner och försöka förhandla diplomatiskt med sina fiender. Vid slaget vid Leuven (en stad i nuvarande Belgien) hösten 891,så lyckades Arnulf och hans trupper besegra anfallande vikingar och få stopp på vikingaanfallen i detta område.

Kung Arnulf försökte också att ta makten i det Stormähriska riket (nuvarande Tjeckien) men misslyckades. Däremot så lyckades han bl.a. att ta kontrollen i nuvarande västra delen av Ungern.

År 895 så frigjorde sig området Böhmen från Mähren som det tidigare tillhört och Arnulf lät Böhmen bli ett lydrike under honom med hertigen Borivoj som härskare.

År 896 anföll Arnulf Italien och samma år blev han krönt till kejsare av påve Formosus.

Kung Arnulf dog år 899. Han blev 49 år gammal.

Efter Arnulfs död så tog hans ene son Ludvig över som ny regent medan hans andre son Zwentibold (utomäktenskaplig son) blev kung i riket Lotharinga som bl.a. låg i de nuvarande nationerna Luxemburg, Belgien och Nederländerna.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar