måndag 17 maj 2010

Erik Menved

Erik Menved var en dansk kung som var son till den forne danske regenten Erik Klipping som blev dödad när Erik Menved bara var 12 år. Erik Menved föddes år 1274. Julen 1287 13 år gammal blev Menved krönt till ny dansk kung.

Samma år begav sig de personer som hade blivit dömda för mordet på Erik Menveds far Erik Klipping hemåt mot Danmark och plundrade kustområden i hemlandet. Denna grupp kallade sig för de fredlösa och i gruppen ingick bl.a. Erik Menveds bror Kristofer som år 1315 tvingades gå i exil.

År 1289 valdes en man vid namn Jens Grand som tillhörde den mäktiga släkten Hvide till ny dansk ärkebiskop av domkapitlet i Lund. Detta var Erik Menved till en början inte särskilt förtjust i eftersom Jens Grand misstänktes för att ha vetskap om vem som hade mördat Eriks far den forne danske kungen Erik Klipping.

Pg.a detta lät Erik Menved fängsla Jens Grand 1294, men denne lyckades rymma och ta sig till borgen Hammershus på den danska ön Bornholm. Från Bornholm fortsatte Grand mot påvedömet där han startade sin hämnd mot Erik Menved och Erik blev befalld att återge Jens Grand som ärkebiskop och böta 49 000 mark till denne.

Men den danske kungen vägrade. Resultatet av detta blev att Danmark blev satt under interdikt 1299 och detta betydde att Erik Menved förbjöds att bl.a. delta i gudstjänster samt att deltaga vid dop. Den danske härskaren hade dock 1301 inget annat val än att ge sig och böta 49 000 mark till Jens Grand.

Denne fick dock inte behålla sin biskopstitel i Danmark så länge utan blev istället samma år ärkebiskop i Riga i nuvarande Estland. Under Erik Menveds regeringstid utkämpade Danmark också mängder med krig.

Några krig som bör nämnas är Slaget vid Stralsund 1316 som Erik Menved förlorade efter att ha försökt att återvinna makten i Nordtyskland som den forne härskaren Valdemar Sejr hade haft i det här området. 1317 tvingades därför den danske kungen gå med på att sluta fred och Danmark tvingades i 3 år lämna ifrån sig Fyn till två grevar från Hollstein vid namn Johann och Gerhard.

Vidare så tvingades den danska regeringen bl.a. att bestämma nya skatter samt att bygga en rad borgar som fick fungera som fängelser då lokalbefolkningen på t.ex. Själland gjorde motstånd . Nämnas bör också att Erik Menved var gift med den svenske härskaren Magnus Ladulås dotter Ingeborg Magnusdotter. Med sin fru fick Erik 14 barn men många av dem var döda redan strax efter födseln eller så dog de i mycket ung ålder. Erik Menved dog den 13 novemeber 1319.

Han blev 45 år gammal.

Kunskapsgrävande journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar