måndag 17 maj 2010

Fred Moore

Fred (Freddy) Moore var en amerikansk animatör. Han föddes den 7 september 1911 i storstaden Los Angeles.

Fred Moore arbetade som konstnär och animatör på Walt Disney Productions. Fast inte Moore hade någon konstutbildning så steg han högt i graderna på Walts företag framför allt pg.a. att han var mycket konstnärligt skicklig.

Han var bäst på att göra animationer med Musse Pigg och det var också Freddy Moore som 1938 när man på Walt Disney höll på att arbeta med Trollkarlens lärling i Fantasia gav Musse det utseende som vi är vana vid att se honom med i modern tid. En annan figur som gjorde Moore berömd var Lampis från Pinocchio (1940) och om man tittar riktigt ordentligt på figuren kan man se att Lampis nästan är en kopia av Freddy Moore själv.

Detta syns extra tydligt framför allt i scenen i biljardrummet på Glädjeön där Lampis steg för steg blir förvandlad till en åsna.

En annan sak som Freddy var känd för på Walt Disney Productions var att rita (teckna) oskyldigt sexiga nakna kvinnor som man gav smeknamnet ”Freddie Moore Girls.” Detta märks bl.a. i Disneyfilmen Peter Pan där Moore tecknade sjöjungfrurna som bor i en lagun (grund havsvik).

1946 slutade Freddy att arbeta för Walt Disney och började istället arbeta för filmregissören och animaören Walter Lantz och förbättrade Walters tecknade figur Hacke Hackspett men redan 1948 återvände Freddy Moore till Walt Disney Productions.

Fred Moore och hans fru Virgina dog efter att ha skadats i en trafikolycka den 23 november 1952. Han blev 41 år gammal.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar