torsdag 6 maj 2010

Korallfingergroda

Korallfingergrodan är en grodart som tillhör familjen lövgrodor. På latin heter arten Litoria Caerulea.

Korallfingergrodan lever vilt framför allt i Australien och på ön Nya Guinea. Den förste som berättade att han hade sett en korallfingergroda år 1790 var en kirurg från England som hette John White. Något som är speciellt med denna grodart är också att den tillverkar ett ämne i huden som kan användas inom medicinforskning när man bl.a. framställer antibiotika.

Utseendemässigt känns grodarten igen på att den bl.a. har ett brett kort rundt huvud med sin mun vinklad så att det ser ut som den ler. Korallfingergrodan har också t.ex. brun, grön eller blågrönt färgad kropp och kan bli ungefär 10 cm lång och betrakas därför som en ganska stor grodart. Korallfingergrodan finns i flera olika typer av miljö men föredrar att bo i närheten av träd eller stenar som ligger nära något vattendrag.

Arten jagar nattetid och äter i huvudsak spindlar, andra insekter och kan i vissa fall också mindre grodarter och små däggdjur. Korallfingergrodans egna fiender utgörs bl.a. av fåglar och ödlor men eftersom grodan också ibland lever nära bebodda områden kan tamhundar och vilda katter också bli ett hot för djuret.

I fångenskap kan korallfingergrodan bli så gammal som 16 år medan den i det vilda oftast blir något yngre.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar