onsdag 12 maj 2010

Gizmokvack (Gizmoduck)


GizmoKvack är en karaktär som gjorde debut i Disneytv-serien Ducktales säsong 2. I denna är han egentligen Farbror Joakims ekonomiassistent (revisor) och heter egentligen Fenton Spadrig (Fenton Crackshell).

Fenton bor tillsammans med sin mamma i en husvagn i Ankeborg. Han har också en hemlig identitet som bara han själv, hans mamma och Farbror Joakim känner till och det är som superhjälten GizmoKvack som är en korsning mellan anka och robot. Gizmo Kvacks huvudsakliga uppgift är, att beskydda Ankeborg från skurkar som t.ex. Björnligan och Magica de Hex. Första gången som Gizmo Duck medverkade i Ducktales var i avsnittet Super Duck Tales.

GizmoKvack är förutom superhjälte också en säkerhetsvakt som vaktar Farbror Joakims pengabinge.

Dräkten som Fenton använder som förvandlar honom, till GizmoKvack skapades från början av Oppfinnar-Jocke. OppfinnarJocke gav också dräkten ett hemligt lösenord ”Krankelfnatt (Blatherskite) som mest kan liknas vid ord som gallimatias som han ansåg var ganska konstigt (ovanligt) vad Jocke inte visste var att detta var ett uttryck som Fenton ofta använde ett liknande ord när han svor och givetvis råkade Fenton nämna detta ord när han befann sig i närheten av Oppfinnar-Jockes dräkt och på så sätt blev han GizmoKvack. Oppfinnar-Jocke ändrade senare lösenordet till ”Krackelibrankelfnatt”.

GizmoKvacks dräkt är i stort sett omöjlig att ta sönder (förstöra) och till dräkten finns både laserpistol och bazooka. Förutom detta är dräkten försedd med mer eller mindre komiska (löjliga) vapen som t.ex. en brödrostklocka som sjunger country, och pajkastare.

När GizmoKvack drabbas av panik kan han trycka på dräkens alla knappar på samma gång och detta brukar innebära att han på något komiskt sätt kan ta sig ur besvärliga situationer. GizmoKvack kan också flyga med sin dräkt. GizmoKvacks ursprungliga röst gjordes av röstskådespelaren Hamilton Camp medan den svenska rösten gjordes av röstskådespelaren Roger Storm.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar