onsdag 19 maj 2010

Jan Långben

Jan Långben, eller Goofy som han egentligen heter på engelska är en tecknad seriehund med mänskliga drag. Långben debuterade som en figur med minde betydelse i filmerna om Musse Pigg i början på 1930-talet.

1939 d.vs. samma år som andra värdskriget bröt ut fick Långben en egen filmserie som på originalspråk hette A Goofy Cartoon och var olika kortfilmer med Långben. Seriefigurens debutfilm hette Goofy och Wilbur och handlar om hur Långben åker ut och fiskar tillsammans med sin vän syrsan Wilbur.

Totalt gjordes ungefär 48 kortare filmer med Långben. Den som gjorde figurens originalröst var en skådespelare vid namn Pinto Colvig. I början på 1990-talet fick Långben en egen serie som hette Långbens Galna Gäng där även Långbens son Max, hans otrevlige granne Svarte Petter, dennes son PJ m.fl.. förekommer.

Denna tv-serie har också blivit långfilmer 2 gånger bl.a. i filmen Janne Långben The Movie. Långben förekommer också som servitör (kypare) i serien Hos Musse.

Den som ursprungligen skapade Långbens utseende var tecknaren Paul Murry. Långben förekommer också ibland som hjälten Stål-Långben som han blir genom att äta jordnötter och som är en brottets bekämpare. Till vardags är Långben en klantig, dum och inte särskilt smart person som inte alltid lyckas komma på så egna smarta lösningar på olika former av problem. Kul kuriosa är att på svenska har Långbens röst gjorts av bl.a. Jan Modin i kortfilmsversionerna om figuren och långfilmen Janne Långben-The Movie.

Vid skärmen: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar