onsdag 19 maj 2010

Ollie Johnston

Ollie Johnston (Oliver Martin Jr) var en animatör och skådespelare från USA. Han föddes i en ort som heter Palo Alto i Kalifornien den 31 oktober 1912.

Johnston tillhörde också en grupp som kallades Disney´s Nine Old Men. Ollie arbetade på Walt Disney Studios mellan åren 1935 och 1978.

Den första filmen som Johnston startade sitt animationsarbete med var Disneys version av Pinocchio. Andra filmer som han arbetat med är bl.a. Fantasia (1940) och Snövit och de sju dvärgarna (1937).

Den senaste Disneyfilmen Ollie jobbade med var Bernard och Bianca där han stod som modell för en av rollfigurerna katten Rufus. Johnston skrev tillsammans med sin kollega Frank Thomas också en bok som hette The Illusion of Life och handlade om de 12 grunderna inom animeringskonst.

1943 gifte sig Ollie Johnston med en kvinna som hette Marie Worthey och arbetade som färg och bläckkontnär på Walt Disney Studios som bytte namn till Marie Johnston. Hon dog sedan den 20 maj 2005.

Under hela sitt vuxna liv var Ollies stora fritidsintresse (hobby) riktiga ånglok. 1949 byggde han en egen modelljärnväg.

Detta kom så småningom att bli en avgörande orsak till att Walt Disney byggde en egen riktig järnväg i nöjesparken Disneyland. Den 10 november 2005 fick Ollie det ärofyllda priset National Medal of Arts av USAS dåvarande president George W Bush.

Ollie Johnston dog den 14 april 2008. Han blev 96 år gammal.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar