fredag 14 maj 2010

Kurt Cobain


Kurt Donald Cobain var en musiker, rocksångare, låtskrivare och medlem i Grungebandet Nirvana. Kurt föddes den februari 1967 i staden Aberdeen i den amerikanska delstaten Wahington.

Cobains uppväxt var ganska tuff, när Kurt bara var 8 år gammal så separade hans mamma Wendy och pappan Donald Cubain.Resultatet av detta blev att Kurt Cobain blev relativt folkskygg och inte särskilt social.

Trots detta så började han som ganka ung att först vid ca 12 års ålder lära sig spela akustisk gitarr och som 16-åring lärde han sig spela elgitarr. Under sin skoltid var Cobain inte särskilt skötsam utan struntade många gånger i att gå dit och umgicks istället i undergroundgäng och arbetade för bandet The Melvins.

15 år gammal slutade Kurt skolan och blev pg.a. detta senare utkastad från hemmet av sin mamma och började därför att tillbringa nätterna hos olika bekanta fram tills han fyllt 19 då han skaffade sig ett eget hem eller om man nu skulle kalla detta ställe för hem för i själva verket bodde han i ett skjul.


Nirvana:
Redan i unga år var Kurt Cobain en mångsidig man. Han kunde vid 17 års ålder bemästra att spela både bl.a. bas och trummor. Vid denna tid när Cobain var 17 träffade han också den framtide bandkollegan Krist Novoselic.

Dessa båda herrar d.vs. Krist och Kurt bildade under sin gymnasietid ett punkband som fick heta allt från bl.a. Skid Row och Fecal Matter innan dem slutligen 1987 besämde sig för att döpa bandet till Nirvana.

1989 kom Nirvanas första platta Bleach som kom att följas av Nevermind 1991 då även Kurt blev erkänd som en gigantisk kändis och gruppen tog plats som ett av historiens största rockband. Efter att Nevermindskivan hade givits ut började Kurt känna sig förföljd av fans och p.g.a. detta fick Cobain magproblem och för att inte behöva lida så mycket började Kurt använda bl.a. heroin.

Att sedan han hade problem med t.ex. sin fru Courtney Love gjorde inte saker bättre. Cobain brukade också skada sig själv och hade under perioder svårt för att gå ut i folkvimlet eftersom han kände sig förföljd.

Kurt Cobain var inte heller särskilt förtjust i mediavärlden. Under en turné i mars 1994 i samband med släppet av bandets senaste album In Utero är det mycket troligt att Kurt försökte ta livet av sig genom att nyttja alldeles för stora mängder av bl.a. alkohol. Det hela gick så långt att Cobain tvingades skriva in sig på ett rehabliteringshem för att bli fri från sitt drog och spritberoende, men Kurt tröttnade och rymde till Seattle den 1 april samma år.

Där hittade man också en tid senare närmare bestämt den 8 april honom död. Runt Cobains kropp fann man bl.a. cigarrettfimpar, en cdspelare stod på och spelade gruppen REMs platta Automatic for the People och en flygbiljett till den amerikanska staden Athens i staten Georgia där Rems sångare Michael Stipe som var god vän med Kurt bodde men Cobain hade inte kommit.

Senare har man lyckats fastställa att Kurt dog av ett gevärsskott samt att han hade använt för mycket heroin. Det är dock oklart om Cobain begick självmord eller om han som en del misstänker än idag blev mördad.

Kurt Cobain blev bara 27 år gammal.


I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar