torsdag 6 maj 2010

Ivan III

Ivan III Vasiljevitj (Ivan den store) var en rysk härskare som föddes den 22 januari år 1440. Ivan III var son till den forne ryske regenten i Moskva Vasilj II, pappa till härskaren Vasilj III och farfar till den blivande regenten Ivan den förskräcklige.

Ivan III gjorde motstånd mot tatarerna som hade ett eget rike i nuvarande Ryssland år 1480 då han vägrade att godkänna deras härskare Khan Ahmed. År 1472 gifte sig Ivan, 32 år gammal med den siste kejsaren av det Bysantiska Rikets brorsdotter som hette Zoe Paleologos. Pga detta ansåg sig Ivan vara den som skulle få bli ny härskare i det bysantiska riket och ny beskyddare av den ortodoxa kristna kyrkan.


Under Ivan den stores tid vid makten i Ryssland lyckades ryssarna bl.a. Erövra området Novgorod, besegra Gyllene Hordens välde samt flytta den ortodoxa kyrkan till Moskva. Som person var Ivan III maktgalen och slug (listig) och använde sig av hårda metoder för att få som han ville.

Ivan den store försökte också att göra sitt ryska rike större i väst och få kontrollen över Östersjön. Detta ledde till att Ivan tvingades strida mot bl.a. Litauen och Sverige.

Ivan den store ville också göra om Moskva till en ny stad i stil med Rom och försökte därför med hjälp av italienska byggmästare att förändra Kreml i Moskva. Detta lyckades han med då en italienare vid namn Aristole di Fioravante byggde Uspenskijkatedralen där de ryska tsarerna (härskarna) senare i framtiden kom att krönas.

Under Ivan den stores tid vid makten så fick också Moskva sitt första hus som var byggt i sten.

Ivan III dog den 27 oktober år 1505.

Han blev 65 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar