fredag 14 maj 2010

Shikrahök

Shikrahöken är en rovfågel som lever i bl.a. Indien, andra delar av Södra Asien och Afrika. Detta djur är i många delar på den afrikanska kontinenten den vanligaste sparvhöksarten man ser i Afrikas savannlandskap.

Shikrahöken är liten till storleken ca 30 cm, har lång stjärt och bredare korta vingar. Vuxna fåglar brukar oftast ha linjer som är horisontella på bröstet (linjer från vänster till höger) medan unga fåglar istället för detta har prickmönster på bröstet.

Vad det gäller storlek så är Shikrahökhonan en aning större än hanen. Andra skillnader mellan hanen och honan är att hanfågeln har mörkare gråaktig färg än honan och orangeröda ögon. Honan å sin sida har andra nyanser (färgmönster) på kroppen och ögonen än hanen.

Unga shikrahökar har gulaktig färg på sina ögon. En likhet mellan de olika könen är att båda två, har gulfärgade ben.

Shikrahöken äter mest i huvudsak ödlor men kan ibland också äta mindre fåglar som är ungefär lika stora som kajfåglar. Shikrahonan bygger oftast bo i ett 20-40 meter högt träd. Detta bo bygger hon genom att stapla tunna och mindre pinnar som är fyllda med bl.a. vegetation.

I detta bo lägger Shikrahökhonan också sina 2-4 ägg.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar