onsdag 19 maj 2010

Masinissa

Masinissa var en kung som regerade i ett afrikanskt forntida rike som hette Numidien och låg i nuvarande Libyen i Nordafrika. Han föddes år 238 före Kristus och var son till en hövding (ledare) vid namn Gala.

Masinissa tillbringade sin barndom i Karthago (våra dagars Tunisien.) Han stred med Karthago mot det Romerska riket i Spanien år 211 till 206, men när karthagiska styrkor förlorade mot romerska soldater i ett krig på Ilipa (område nära nutidens Sevilla) bytte Masinissa sida och började strida tillsammans med romarna. P.ga. detta fick Masinissa hjälp med beskydd från det Romerska riket.

Detta drog kung Masinissa nytta av genom att inkränkta på Karthagiskt territorium och ta för sig av områden som ägdes och kontrollerades av Karthago. Det här tyckte inte karthagerna om eftersom de tröttnat på Masinissas småstrider och började att kämpa mot honom.

Detta tyckte inte det Romerska Imperiet om, eftersom Karthago bröt mot överenskommelser som de tidigare gjort med Rom och därför utbröt också ett krig som kom att kallas för det tredje puniska kriget. Masinissa dog år 148 före Kristus.

Han blev 90 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar