fredag 28 maj 2010

Ladislaus IV

Ladislaus var en ungersk härskare som föddes år 1262 i en ort som hette Körösszeg. Ladislaus IV var son till den forne ungerske kungen Stefan den femte av Ungern och hans mamma hette Elisabet och var en prinsessa som tillhörde turkfolket kumaner.

År 1272 blev Ladislaus krönt till ungersk kung vid bara 10 års ålder.

Ett av de viktigaste besluten som Ladislaus fattade 16 år gammal år 1278 var att se till att adelsmännen som var kumaner och hade levt i Ungern sedan en av de tidigare ungerska kungarna Bela IV:s dagar fick samma rättigheter som den ungerska adeln.

Under Ladislaus IV:s tid utkämpade Ungern också krig mot Kungariket Tjeckien och den tjeckiske regenten Ottokar II år 1273 eftersom Ladislaus motståndare Ottokar II visste att den ungerske härskaren inte hade speciellt mycket makt vid denna tid. Detta gjorde att de ungerska adelsmännen möttes och sammanträdde en sista gång.

Men detta förändrades senare efter att kung Ladislaus IV, började samarbeta med härskaren Rudolfs-Habsburg som regerade i Det Tysk-Romerska Riket och de båda kungarna kunde tillsammans besegra den gemensamme fienden Det Tjeckiska Kungariket. Rudolf lyckades behålla sin makt, dessvärre lyckades inte Ungerns kung göra samma sak och alla försök till förändring (reform) som Ladislaus IV försökte genomföra misslyckades.

Slutligen år 1290 blev kung Ladislaus IV ironiskt nog dödad av dem som han hade sett till fick det bättre än förut nämligen kumanska adelsmän. Man är inte helt säker vad orsaken till detta var men en anledning, kan vara att en inflytelserik man under denna tidsperiod som hette Kopasz Borsa hade givit kumanerna order om att döda kungen.

Ladislaus IV blev bara 28 år gammal och efterträddes av Andreas III av Ungern.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar