onsdag 5 maj 2010

Carl Carlsson Gyllenhielm

Carl Carlsson Gyllenhielm, var bl.a. en svensk krigare, riksamiral och fältmarskalk som levde på 15 och 1600-talet. Han föddes den 4 mars 1574 och fick senare undervisning på Julita kungsgård i Södermanland då hans pappa hertig Karl (senare den svenske kungen Karl den nionde) som för övrigt Carl Carlsson, Gyllenhielm var son till och dennes älskarinna prästdottern Karin Nilsdotter startade en skola för Carl Carlsson och en mindre grupp lärjungar (elever) från adeln.

När Gyllenhielm blivit äldre blev han bl.a. utsedd till landshövding i landskapet Ingermanland som ligger i våra dagars Ryssland och även i Kexholms län som även detta låg i nutidens Ryssland fast vid landområdet Ryska Karelen. Senare i livet studerade Carl Carlsson Gyllenhielm också vid hovet i Frankrike innan han reste hem till Sverige igen för att hjälpa sin pappa Karl IX att styra det Svenska Riket.

När svenska styrkor stred mot Polen så blev Carl 1601 vid 27 års ålder satt i fängelse i Polen samtidigt som t.ex. den svenske fältherren Jakob De la Gardie och i polsk fångenskap förblev både Carl och Jakob i 12 år. Men efter ett försök att fly så fick Carl Carlsson Gyllenhielm som straff i 6,5 års tid bära fotbojor och de finns bevarade ända fram i modern tid i hans grav i Strängnäs domkyrka.

Under tiden som polsk fånge fick Gyllenhielm tiden att gå genom att bl.a. översätta psalmer. Efter befrielsen från fängelsetiden år 1613 blev Carl Carlsson som, var halvbror till den svenske kungen Gustav II Adolf först utsedd av denne till friherre och fältmarskalk 1616 och slutligen till landshövding 1617.

Carl förblev landshövding i 3 år fram tills 1633 då han bl.a. kom att bli en del av den minderåriga drottning Kristinas förmyndarregering som under en period styrde det Svenska Riket mellan åren 1633-44 eftersom Kristina ej var myndig att fatta egna beslut än.

Viktigt att nämna är också att Carl Carlsson var den förste som byggde ett glasbruk i småländska Midingsbåte år 1622.

Carl Carlsson Gyllenhielm gifte sig 1615 med riksskattemästaren Seved Svensson Ribbings dotter Kristina Ribbing.

Carl Carlsson Gyllenhielm dog den 17 mars 1650. Han blev 76 år gammal.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar