torsdag 6 maj 2010

Peter I av Bulgarien

Peter I av Bulgarien var en bulgarisk härskare som troligtvis föddes år 895. Peter var son till den forne bulgariske regenten Simeon I och dennes fru Maria Irena som var ett barnbarn till kejsar Romanos I Lekapenos som hade regerat i det bysantiska riket.

Man brukar ofta ge tsar Peter I av Bulgarien skulden för att undersåtarna i Bulgarien under Peters tid vid makten levde ett fattigt liv, men detta är inte helt rättvist eftersom Peter I:s far Simeon under sin tid på den bulgariska tronen hade stridit mycket och använt sig mest av bönder som utgjorde en stor del av den bulgariska armén. Simeon hade också utkrävt höga skatter från sina undersåtar.

Så även om många beskrivit Peter I som en svag, sjuklig och blyg person så är detta inte helt sant eftersom Peter I var en medeltida kung som lyckades stanna kvar vid makten under en lång tid. Under Peters I:s regeringstid stred hans bulgariska styrkor bl.a. Mot ett turkiskt nomad (vandrings)folk som hette Petjeneger. Man förlorade också området Transsylvanien.

Samtidigt så smidde Peters eget folk onda planer mot Tsar Peter själv och höga ämbetsmän som t.ex. Prästerna lyckades bli rikare och rikare medan den vanliga befolkningen levde i stor fattigdom. När Peter var inne på sin sista tid som bulgarisk regent blev hans 2 söner Boris och Roman tillfångatagna och fördes till Konstantinopel. Som om inte detta vore nog så angrep också Peters fiende Svjatoslav av Kiev den bulgariska nordostgränsen stödd av den bysantiske kungen Nikeforos Fokas.

Peters bulgariska styrkor led också under denna period en stor förlust då ryska fiender lyckades inta 80 fästningar i Dobrudzja (ett område mellan nutidens Rumänien och Bulgarien.) När Peter I av Bulgarien fick veta detta blev han så chockad att han fick ett sjukdomsanfall.

Han avsade sig också kronan och blev istället munk.

Peter I dog den 26 januari år 969. Vid sin död var han ca 74 år gammal och bara en kort period efter sin död blev Peter I av Bulgarien helgonförklarad av den bulgarisk-ortodoxa kyrkan.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar