torsdag 6 maj 2010

Rostov Oblast

Rostov Oblast (län) är ett område som ligger i den sydvästra delen av Ryssland. Provinshuvudstaden heter Rostov-na-Donau.

I oblastet (länet) bor det ca 4 241 821 människor. Rostov Oblast gränsar bl.a. Till Ukraina och den ryska delrepubliken Kalmuckien.

De viktigaste näringarna för Rostov Oblast är t.e.x bilindustri jordbruk och livsmedelsindustri. De största folkgrupperna i området är bl.a. Ryssar (87,36 %,) (ukrainare drygt 3 %) och armenier )2,69 %.)

Rostov na-Donau

Rostov-na-Donau är provinshuvudstad i Rostov Oblast. I staden bor det ungefär lite mer än 1 miljon människor.

Rostov-na-Donau är belägen vid floden Don. Staden grundlades 1749 och var ursprungligen en tullstation. På orten började ryssarna så småningom år 1761 att bygga ett fort (försvarsanläggning) som dem döpte till Rostov-na-Donau efter den ryske officeren Dmitrij Rostovskij. Orten blev erkänd som en stad år 1796.

Några näringar som är viktiga i Rostov-na-Donau är bl.a. Textilindustri, jordbruksindustri och oljeraffinaderier. Staden har också ett välkänt ryskt fotbollslag som heter FC Rostov och spelar i den ryska motsvarigheten till Premier League där de ofta brukar hamna högt i tabellen men de har aldrig lyckats vinna ligan.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar