onsdag 19 maj 2010

Irkutsk

Irkutsk är en rysk stad som är belägen vid Angarafloden, som är en biflod till Jenisejfloden i Sibirien. Irkutsk är också huvudstad i Irkutsk Oblast (motsvarande våra svenska län.) I staden bor det ungefär 579 268 människor. Irkutsk har viktig militär betydelse för den ryska armén och den har också stor betydelse för den ryske ärkebiskopen i ortodoxa kyrkan.

Staden har ett subarktiskt klimat vilket betyder att på sommaren är det ganska varmt ca 18 C + medan det vintern är väldigt kallt och temperaturen kan sjunka ner till -19 C.

Irkutsk grundades ursprungligen 1653 av den ryske kosackledaren Ivan Pochabov för att underlätta för honom att samla in skatt åt den ryske härskaren, 1686 fick området stadsrättigheter och blev erkänt som stad detta år av den ryska regeringen.

Tidigare hade Sibirien med sitt bistra kalla klimat fungerat som deporterings )förvisning av oönskade medborgare och exil (landsflyktsplats) denna funktion kom Irkutsk senare åter att få på 1800-talet då bl.a. många officerare och konstnärer som var motståndare till tsar (ryska för kejsare) Nikolaj I år 1825 gjorde uppror mot denne och flydde i exil till Irkutsk. 1879 brann stora delar av staden men denna återuppbyggdes ganska snabbt, 1896 fick Irkutsk elektricitet, året därpå en bio och ytterligare ett år framåt d.vs. 1898 fick staden sin första tågstation. År 1900 var Irkutsk känt som Sibirens Paris.

På tidigt 1900-tal under det Rysslands inbördeskrig som bröt ut efter Oktoberrevolutionen utspelade sig många blodiga strider mellan bolsjeviker och antibolsjeviker. Dessa strider upphörde när ledaren för antibolsjevikerna dödades och därmed också motståndet mot bolsjevikerna.

Idag i modern tid är Irkutsk bl.a. en viktig industri och handelsstad som t.ex. livnär sig på turister och sina jordbruksprodukter.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar