torsdag 15 juli 2010

Theodor I Lascaris

Theodor I Lascaris, var en härskare som regerade i det Bysantiska Riket som bl.a. låg i nuvarande Turkiet. Han var regent från år 1204 till år 1222.

Under sin som härskare tvingades Theodor I att strida mot bl.a. korsriddarna som hade makten i Konstantinopel (nuvarande Istanbul) eftersom han tidigare blivit besegrad av dessa, men detta kom senare att förändras då korsriddarna förlorat mot tsaren av Bulgariens styrkor i Europa och därför tvingades att återvända till Konstantinopel. Tack vare detta kunde Theodor utöka det bysantiska riket.

Detta lugn blev dock inte långvarigt, för den tidigare bysantiske regenten Alexius IV tagit hjälp av en seldjukisk sultan (kung) och ville att Theodor skulle ge honom tronen tillbaka. Men detta lyckades inte Alexius med istället blev han och seldjuksultanen besegrade av Theodor.

Sultanen blev dödad medan Theodors styrkor satte Alexius i fängelse där han förblev till sin död. Efter detta lyckades Theodor att behålla fred i sitt rike fram tills han dog år 1222.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar