torsdag 1 juli 2010

Orkneyöarna

Orkneyöarna är ett självstyrande område som tillhör Skottland. Provinsens största ort är Kirkwall där det bor ungefär 7000 människor. I hela området bor det ca 19 500 människor. Orkneyöarna har också en egen flagga och ända fram till 1800-talet så talade lokalbefolkningen ett språk som hette Norn och var besläktat med fornnordiskan.

Orkneyöarnas historia:


Området är känt ända sedan forntiden då en geograf vid namn Klaudios Ptolemaios gav öarna namnet Orcades, på gaeliska kallades dem Insi Orc och när vikingar från Norge nådde området kallade dem det Orkn som på fornnordiska kunde tolkas som en ordform för säl eller kobbe. Alltså blev namnet för norrmännen Orkneyar och detta blev översatt till engelska Orkney.

Fram till slutet på 1460-talet förblev området under norsk kontroll. På senare år har forskare kunnat finna att området tidigast var bebott redan 3 100 år innan Kristus. Idag är Orkneyöarna ett självstyrande skotskt område.

KirkWall: Kirkwall är Orkneyöarnas provinshuvudstad. Den var hem för Jarlen Rögnvald II och är idag områdets provinshuvudstad.

Vid Tangenterna: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar