torsdag 30 september 2010

Ivano-Frankivsk


Ivano_Frankivsk är en ukrainsk stad som är provinshuvudstad i oblastet (länet) med samma namn. I staden bor det ungefär 204 200 människor.

Ivano-Frankivsk byggdes år 1794 och var från början en fästning (försvarsanläggning) som skulle hindra att det Polsk_Litauiska Samväldet (riket) som den då var en del av skulle bli attackerat av fiendefolk som t.e.x nomadfolket tatarerna och osmanska styrkor (nuvarande Turkiet). Under renässansperioden (pånyttfödelsen) kom staden att bli helt ombyggd och få det ståtliga namnet Lilla Leopolis.

Under samma period blev staden också ett viktigt centrum för den armeniska kulturen. På 1700-talet då Polsk-Litauiska Riket delades blev staden för en tid österrikisk.

Senare blev den stad i det självstyrande kungariket Galizien (ungefär motsvarande vår tids spanska självstyrande landskap Galizien). År 1919 utkämpades kraftiga strider mellan polacker och ukrainare som bodde i området.

En tid senare samma år då freden i Versailles slöts mellan bl.a. Tyskland och Frankrike slöts och Polen återuppstod som en nation igen blev Ivano-Frankivsk blev provinshuvudstad i det polska vojvodskapet (självstyrande länet) Stanislawów. Under andra världskriget anfölls staden av sovjetiska (ryska styrkor) och kom att bli en del i den då sovjetiska delrepubliken Ukraina.

Under Jaltakonferensen som hölls i det då sovjetiska området Jalta 1945 mellan bl.a. Sovjet och USA beslöts att Ukraina skulle bli en del av Sovjet.

Sedan 1962 har staden hetat Ivano-Frankivsk ett namn som den fick efter den ukrainske författaren Ivan Franko och är idag år 2010 provinshuvudstad i den nu självständiga nationen Ukraina.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar