torsdag 9 september 2010

Bongo

Bongon (Tragelaphus Eurycerus(
är en art av antilop som tillhör familjen oxdjur dit bl.a. visenten (den europeiska bisonoxen också räknas). Djuret lever bl.a i de östra och västra delarna av Afrika.

Bongon har bl.a. en rejält byggd kropp, kastanjerödfärgad päls vita ränder i ansiktet och på halsen. Djuret har också en svartvit man.

Både bongohanen och honan har horn som är ca 60-100 cm långa. Däremot är det stor viktskillnad mellan de båda könen, där honan väger 210-250 kg medan hanen kan väga 240-400 kg.


Bongon lever t.ex. i regn och bambuskog där den mest är aktiv i gryningen eller nattetid. Arten äter i huvudsak bl.a. frukt, bark gräs och örter.

Bongon lever i små flockar bestående av honor och kalvar medan gamla hanar mesadels lever ensamma och bara träffar honor när det är dags att para sig. Djuret har vanligtvis ett område (revir) som t.ex. består av viloplatser och gyttjebad eftersom bongon tycker om att bada i gyttja som den sedan stryker av mot träd.

Forskarna är osäkra om arten, har någon speciell parningstid på året eller om det skiljer sig från individ till individ. Vad man vet är att en bongohona, brukar vara dräktig (gravid) i 9,5 månad.

Efter denna tid föder honan en kalv, som hon skyddar fram tills den är 20 månader gammal då den blir könsmogen. En vuxen bongo kan bli ca 15-20 år gammal.

Bongon har inte särskilt många fiender. Det enda rovdjuret som brukar ge sig på fullvuxna bongoantiloper är en leopard däremot händer det att ungkalvar både faller offer för bl.a. pytonormar.

Om en bongo känner sig hotad så står den still för att inte fienden ska kunna upptäcka den, men om den mot förmodan skulle bli upptäckt så flyr flyr den genom buskterrängen med upphöjt huvud så att dess horn ligger i närheten av ryggen så att inte hornen fastnar. Om en bongoantilop saknar möjlighet att fly och känner sig trängd (hotad) så har det i sällsynta fall hänt att den gått till attack (anfall).

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar