tisdag 7 september 2010

Isoroku Yamamoto


Isoroku Yamamoto var en japansk militär, som föddes den 4 april 1884 i den japanska staden Niigata ("Nya Lagunen) som ligger på ön Honshu. Han arbetade på kryssningsfartyget Nisshin 1904 20 år gammal efter att ha tagit examen vid den Kungliga japanska sjökrigsskolan och deltog i det rysk-japanska kriget.

Under slaget vid Tsushima i maj 1905 förlorade Isoroku sin vänstra hands pek och långfinger. Senare kom Yamamoto att få en ledande militär roll trots att han till en början både var emot att Japan skulle strida mot bl.a. USA under andra världskriget. Orsaken var att han själv från åren 1919-21 studerat på det välkända Harvard University i den nordöstliggande delstaten Massachusetts. Han hade också under en period arbetat som militär expert (diplomat) i Washington D.C.

Isoroku var också emot att Japan t.e.x skulle ockupera det kinesiska området Manchuriet 1931 samt att de skulle gå med i Tremaktspakten tillsammans med NaziTyskland och Italien 1940. Samma år i november steg Yamamoto i graderna och blev 56 år gammal,upphöjd till amiral.

Isoroku har förmodligen blivit mest känd genom sitt välplanerade angrepp mot den amerikanska basen Pearl Harbour (Hawaii) som,inträffade den 7 december 1941 och lyckades ganska bra för japanerna. Yamamoto dog under en inspektionsresa på väg till Salomonöarna då den grupp av flygplan som han färdades i blev nerskjutna i ett amerikanskt bakhåll.

Yamamoto blev 59 år gammal.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar