måndag 25 oktober 2010

Radiyya Begum

Radiyya Begum (Razia al_Din) är en av få kända kvinnliga härskarinnor som är kända i den indiska historien. Hon blev 1236 utsedd av sin pappa den tidigare regenten Iltutmish till efterträdare trots att det egentligen fanns 4 bröder som kandiderade till posten som ny härskare.

Detta val gillades dock inte av en av Razias bröder vid namn Rukn-Al Din som med våld i 7 månaders tid försökte hindra sin syster att komma till makten men misslyckades och så småningom tvingades se sig besegrad.

Under Radiyyas tid som härskarinna i Delhisultanatet (rike som låg i Norra Indien) kom en del stora förändringar att ske bl.a. lät hon sina kvinnliga undersåtar slippa bära hajab (heltäckande kläder). Något som också var anmärkningsvärt var att härskarinnan alltid bar manskläder när hon visade sig offentligt.

Efter att Radiyya gjort en slav från Etiopien, till sin rådgivare började hennes turkiska hov (tjänstestab) att smida planer för att röja bort henne från tronen eftersom detta inte var särskilt uppskattat. När härskarinnan befann sig i orten Bhatinda (stad i den nuvarande indiska Punjabregionen) för att hindra ett upplopp så gjorde hennes hovparti sitt drag och iscensatt ett palatsuppror som kom att leda till att Radiyyas bror Bharam blev ny härskare .

Som svar på detta gifte sig systern med Malik Altuniya som var guvernör i Bhatinda och med hjälp av honom försökte hon återvinna sin makt men misslyckades och dog år 1240 i stridens hetta när hon bl.a. stred mot sin bror Bharam.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar