fredag 22 oktober 2010

Pomare IV

Pomare IV var en tahitisk drottning. Hennes egentliga namn var Aimata och hon föddes den 28 februari 1813.

Hennes föräldrar var den tidigare härskaren kung Pomare II av Tahiti och dennes fru prinsessan Teremoemoe. Pomare IV kom till makten redan år 1827 vid blott 14 års ålder.

I början av sin regeringstid var inte drottningen någon förespråkare för kristendomen utan lät istället sina undersåtar använda sig av Mamaia (en gudadyrkande kult(. Pomare IV kom dock tidigt att ändra på detta och omvända sina medborgare till protestantisk kristendom eftersom hon var i stort behov av brittiska missionärers stöd.

Däremot tillät hon inte att franska katoliker i slutet på 1830-talet kom till riket och detta bidrog till att Pomare IV år 1842 tvingades skriva ett kontrakt med fransmännen. Detta ville dock inte drottningen gå med på så år 1844 bosatte hon sig på ett engelskt (brittiskt) skepp och vägrade att samarbeta med Frankrike.

Trots detta blev Pomare IV den 9 februari 1847 tvungen att mot sin vilja samarbeta med en fransk statsman som tillsammans med drottningen skulle fatta beslut om Tahiti som nu blivit ett franskt förvaltningsområde.

Drottning Pomare IV dog den 17 september 1877 till följd av en hjärtattack. Hon blev 64 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar