tisdag 2 mars 2010

Kiwifrukt

Kiwifrukten, eller kinesiskt krusbär som den hette fram till 1959 är en växt som tillhör växtfamiljen Aktinidiaväxter. Denna frukt har sitt ursprung i det asiatiska Kina och kallades på engelska från början för Chinese Gooseberry.

Detta namn lyckades dock inte så väl och därför så ändrade man namnet till kiwi 1959 då Kina började att exportera frukten till Nya Zeeland eftersom frukten var ganska lik fågeln Kiwi.

Kiwifrukten sägs innehålla mycket c-vitamin, är brun till färgen och har ungefär samma storlek som ett hönsägg. Den vanliga gröna kiwin har också grönaktigt fruktkött som kan vara ganska surt.

Kiwifrukten används flitigt som bl.a. dekoration på tårtor och ibland i sallad.

Det finns förutom den gröna kiwin också t.ex. gul kiwi och minikiwi.

Vid skärmen: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar