onsdag 18 maj 2011

Alonso de Ojeda


Alonso de Ojeda var en spansk kolonisatör och upptäcksresande. Han föddes någon gång mellan åren 1465-68 (man är osäker på exakt födelseår).

I början på 1490-talet följde Ojeda med den berömde sjöfararen Christopher Columbus till den västindiska ön Hispaniola som i vår tid delas mellan de två nationerna Haiti och Dominikanska republiken. År 1499 efter att ha återvänt från sin resa med Columbus gjorde han en ny resa med bl.a. den spanske kartografen Juan de la Cosa och upptäckte då t.ex. ön Curaçao (numera självstyrande område som tillhör Nederländerna).

Några år senare 1502 hamnade Alonso i gräl (bråk) med några av sina resekamrater (medhjälpare) Juan de Vergara och García de Ocampo. Denna osämja slutade inte väl för Ojeda som slutligen kom att hamna i fängelse på ön Hispaniola.

Efter en tids fångenskap släpptes Alonso fri och utsågs till guvernör (ledare) i ett område som kallades Nya Andalucia år 1508. Ojeda kom också att ta upp sin tillfälligt avbrutna expedition men denna kom att misslyckas då Alonso stötte på indianmotstånd och kartografen Juan de la Cosa dog också på kuppen under stridigheterna.

Den här upptäcksresan kom att bli Ojedas sista. Alonso de Ojeda dog i det som idag är Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo (en ort som tidigare hette
Hispaniola) år 1515.

Han kom bara att bli ca 50 år gammal.

Journalist: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar