tisdag 29 mars 2011

Nubiskt lejon

Det nubiska lejonet är en numera utdöd form av lejon som utrotades på 1900-talet. Detta djur levde bl.a. i Marocko och Egypten.

Hannarna hos denna art kunde bli så stora som 10 meter långa och väga ca 270 kg medan honorna kunde väga ca 200 kg. Under medeltiden var det nubiska lejonet ett vanligt menageri (zoo)djur.

Journalist: Calle Doolke

1 kommentar:

  1. 10 meter är visst överdrivet. Men lejonet är mycket imponerande.
    de är inte helt utdöda dock och det går att se dem. Det finns ett antal kvar i olika djurparker. Bland annat i Lyon, Frankrike och i Marocko (20-tal där) som alla ägdes av Hassan II. Vissa djur har hittats också i cirkusar. Sedan ett par år tillbaka har man försökt att DNA kontrollera alla, och det visar sig att det nubiska lejonet ("lion de Nubie" på franska även kallad "lion de Barbarie" eller "lion de l´atlas"). Kanske skulle kunna bevaras i alla fall i fångenskap.
    Ett stort program för att återinföra dem i det vilda (Atlas berget i Marocko) har inletts, men Marocko som har dåligt ryckte när det gäller att bevara både natur och djur verkar inte vara optimal. Det dröjer i alla fall.

    SvaraRadera