onsdag 18 augusti 2010

Sigurd Jorsalafarare

Sigurd Jorsalafarare eller Sigurd I Magnusson som han egentligen hette var en norsk regent som föddes ca år 1090. Han var son till den forne norske kungen Magnus III Barfot och gift med en kvinna som hette Malmfrid.

Efter att Sigurds pappa dött så regerade han under en tid tillsammans med sina 2 halvbröder Olav Magnusson och Oystein I Magnusson. En tid senare dog Sigurds två halvbröder och då blev Sigurd Jorsalafarare ensam härskare.

Sitt smeknamn Jorsalafarare fick kungen efter att han deltagit i ett heligt krig (korståg) i Jerusalem 1107-1111 där han lyckades få med sig ett värdefullt skrin som bl.a. ska ha innehållit en bit (flisa) av korset som Jesus blev upphängd på. Detta skänkte Sigurd Jorsalafarare till staden Konghelle (Kungahälla) som under regentens tid, komma att växa till en betydande stor norsk stad men tyvärr finns inte det värdefulla skrin som kungen erövrade kvar i denna stad eftersom en folkstam vid namn vender år 1135 invaderade och förstörde Konghelle.

Det berättas också enligt en legend att Sigurd Jorsalafarare ska ha stridit i Sverige mot bl.a. hedningar i Småland år 1123. Sigurd dog år 1130.

Han blev ca 40 år gammal. Efter kungens död blev det Sigurd Jorsalafarares son Magnus och en irländsk man vid namn Harald som också hävdade att han var son till Sigurd Jorsalafarare som blev nya regenter.

I skrivande stund: Calle Doolke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar